Op deze pagina kun je aanbevolen literatuur vinden.

 

  • Dao van Taiji (Fei Yuliang)

Stap voor stap meer vaardigheid

dao van taiji
Dao van Taiji

Taiji wordt steeds populairder. Het is ontstaan als een traditionele vechtkunst. Tegenwoordig zijn er ook moderne varianten en wordt taiji als topsport en voor ontspanning beoefend. Het zelfverdedigings-aspect is nog steeds belangrijk, maar steeds meer worden ook de andere kwaliteiten van taiji benadrukt. Zo heeft taiji een positieve uitwerking op de gezondheid, en is ook een ideale lichaamsoefening, die het atletische vermogen en de sportiviteit bevordert.

In dit boek worden de geschiedenis, achtergronden en principes van taiji uitgelegd. De traditionele Yangstijl 108-vorm en de 24-vorm worden aan de hand van foto’s getoond. Ook de 42 wedstrijdvorm komt aan bod.

Op de DVD wordt een drietal taiji-vormen op den duidelijke manier gedemonstreerd met cameraposities vanuit twee hoeken; het voor- en achteraanzicht. Ook wordt een aantal applicaties getoond. Je kunt iedere vorm stap voor stap bekijken via het interactieve menu.

De vormen op de DVD:

  • Yang 24-vorm
  • 42 wedstrijdvorm
  • traditionele 108 Yangstijl vorm
  • Extra: pushing hands, en een stukje Chenstijl!

dao van taiji

 

  • Het mysterie van de hersenstam (Tjeu van den Berk)
9789021138589.jpg
het mysterie van de hersenstam

Als we de fysiologische basis van ons leven uit het oog verliezen, worden we schijnheilig en arrogant. Dan ontgaat ons de zin van alles. Ons verstand, gezeteld in de hersenschors, kan die zin wel blijven zoeken, maar steunend op eigen kracht zal ze die nooit kunnen vinden. Alleen onze instincten, gezeteld in de hersenstam, zouden die zin kunnen vinden, maar zullen die nooit bewust zoeken. Wijsheid is de onbewuste signalen van de hersenstam bewust weten te integreren in de hersenschors.   Dat wil in dit boek onder meer zeggen, dat we aandacht moeten hebben voor onze basisfuncties zoals: slapen en dromen, eten en drinken, vrijen en ademhalen. ligt niet alleen de ingang voor psychosomatisch gezond leven maar ook voor een (nieuwe vorm van) spiritueel leven. Vele levensbeschouwingen hebben dit steeds geweten en daadwerkelijk tot uitdrukking gebracht; alleen het westerse christendom heeft daar de laatste eeuwen grote moeite mee. Het heeft ofwel een grote onderwaardering voor deze functies (zoals bijvoorbeeld ademen en dromen), ofwel ze verdringt ze (zoals bijvoorbeeld vrijen). Het verrassende in dit boek is dat eeuwenoude levenswijsheden juist meer inzichtelijk en reëler  worden wanneer we ze bezien vanuit de werking van ons meest archaïsche brein, de hersenstam, die 500 miljoen jaren oud is. In de oorspronkelijke synthese brengt de auteur soms zeer uiteenlopende disciplines bijeen. Hij heeft een uitdagend maar ook uitnodigend boek geschreven.

 

  • Zen in de kunst van het boogschieten (Eugen Herrigel)
Zen en de kunst van het boogschieten
Zen in de kunst van het boogschieten

Dit boek is een relaas van ervaringen met betrekking tot het boogschieten. De leerling komt tot ontdekking dat het steeds om iets anders gaat dan hij aanvankelijk aanneemt. Noch het lossen van het schot, noch het raken van het doel zijn op zichzelf belangrijk. Veeleer wordt de nadruk gelegd op de juiste houding, zowel innerlijk als uiterlijk, de ademhaling en het ontspannen van de aandacht. Zo bemerkt de leerling dat hij via het uiterlijke ritueel van het boogschieten in de geestelijke mystiek van het zenboeddhisme ingewijd wordt.

 

 

 

  • Taijiquan (Li Deyin)
Li Deyin's Taijiquan
Li Deyin’s Taijiquan

An easy-to-use, fully-illustrated guide to the historical background, practical application, underlying  principles and techniques of Taijiquan. Written by one of China’s most teachers of Taijiquan. Be very clear this is not a book for the complete beginner. It is as a reference book which will serve you well for many years that I have given it a five star rating.
At the heart of this book is a comprehensive account of five of the most popular tai chi forms. All forms are demonstrated on the DVD are of international standard (both sword forms by champion performer Chen Si Tan).

Forms described are:
Yang-style Long Form
24 Yang-style
42 Competition Form
32 Sword
42 Sword
Detailed descriptions of the moves, directions and common faults with the appropriate corrections is contained within the pages of the book accompanied by smallish black and white photos of the postures. The disc shows the complete performances but no tuition. This would certainly be a wonderful revision guide for anyone learning the modern forms. It might even be good enough for you to actually learn the forms forms although it could feel like hard work. Hands-on instruction from a teacher is recommended to fully grasp the finer points of technique.

The book also contains some history of professor Li Deyin\’s family and their taiji background, some general tips on tai chi and some of the classic tai chi poems. It is great value tuition and the performances on disc are excellent. My only small disappointment was to see a rather bland modern version of the 81 step long form on the DVD rather than the traditional form illustrated in the book. Overall it is a great book and much more useful that similar books I have seen before in terms of scope and clarity.

 

  • Tao van Poeh (Benjamin Hoff)
Tao van Poeh
Tao van Poeh

Winnie-de-Poeh is het soort beer waar je wel van moet houden of je wilt of niet. Poeh is altijd zichzelf, Poeh is Poeh en daar gaat het hier om. Zijn hele wezen drukt als het ware de oude Chinese beginselen van het Taoïsme uit, zoals Benjamin Hoff in dit bijzonder aardige boekje laat zien. Hoff toont aan dat Tao-wijzen niet altijd uit het Verre Oosten hoeven te komen en dat Winnie-de-Poeh, de beer met maar een klein beetje Verstand, een ware Tao-Meester is.

Een boekje dat op eenvoudige en humoristische manier inzicht geeft in het Taoïsme. Een aanrader!

 

  • Verhalen uit de Tao (Solala Towler)
verhalen uit de Tao
verhalen uit de Tao

Inspirerende wijsheid van de grote Taoïstische meesters.

De auteur geeft in China en de VS onderricht in de taoïstische leer en leefwijze. Ze geeft hier ook een tijdschrift over uit. De verhalen komen uit oude taoïstische geschriften. Een boek, dat via vele verhalen en anekdotes de taoïstische leer inzichtelijk maakt. Het is een prachtig uitgegeven (hard cover) boek met fraaie illustraties en zwartwit foto’s. Een boek dat je gemakkelijk pakt om er een klein, afgerond stuk uit te lezen. Aanrader!